fbpx Skip to main content

6 причини да учим немски език

В случай, че искате да научите още един език, немският може да се окаже най-удачният избор за вас. Може би не буди асоциации като особено привлекателен и екзотичен език, но пък открива перспективи, много по-широки от тези пред говорящите редица други езици.


Въпреки че немският няма очарователното романтично звучене на френския, нито пък бизнес влиянието, което има китайският през последните години, той определено е водещ език в други сфери, с които целим да ви запознаем в този текст.

1. Немският носи огромно културно наследство

Няма как да избягаме от истината, че огромен процент от едни от най-съществените за човешката цивилизация открития произхождат именно от немскоговорящи страни.
В много сфери от музика до наука и литература Германия и Австрия имат богати традиции. В музикално отношение Германия и Австрия се славят с най-големите имена в сферата на класиката, включително Бах, Бетовен, Хандел, Моцарт, Брамс и други. Виена, столицата на Австрия, е била смятана столетия наред за музикалната столица на Европа, а дори и на света.
На научния фронт, най-известният учен в историята на човечеството, Алберт Айнщайн е немски гражданин. И до днес Германия се слави с едни от най-влиятелните учени и изследователи в сферата на изкуствата, естествените и хуманитарните науки. В края на периодичната таблица ще забележите, че присъстват само немски имена.
Никога няма да ви липсват книги на немски, особено ако обичате литература, свързана с философията: Гьоте, Братя Грим, Херман Хесе са само стотна от огромното литературно наследство на немски език.
Хумбалт и Гутенберг пък са две от имената, основополагащи за лидерството на Германия в изграждането на университетска среда с дългогодишни традиции, но и много креативен дух.

2. Образованието в Германия е едно от най-привлекателните за цяла Европа и засега, все още, е безплатно

Германия, Австрия и Швейцария са известни с високото качество на академичното образование. През 2014 г. Германия е страната с най-много записани международни студенти след САЩ и Великобритания, над 300 000 души от други националности учат в Германия. Немските градове доминират много от класациите за едни от най-добрите образователни дестинации. Животът в градове като Берлин предполага не само активен културен и социален живот и добър стандарт, но е известен и фактът, че цените на много продукти са под средното за стандартите на Европейския съюз.

3. Немският е много характерен език

Макар че съществуват няколко езика с подобен корен като немския, нито един от тях не е така характерен и широко разпространен като немския. Една от типичните причини е, че всички подобни езици използват изключително дълги думи. Днес най-дългата дума в немския се състои от 64 знака и се превежда на английски с около шест думи.
Немският е жив език, той се употребява активно от милиони хора, еволюира и се адаптира изключително умело към всички нови аспекти на словообразуване.

4. Немският има най-високо съдържание на текстове в интернет

Интернет е безкраен ресурс, ако търсите източници на немски. Немските уебсайтове са най-четени след основните англоезични такива и количеството съдържание, генерирано на немски език е действително впечатляващо. Германия е страната с най-много национални домейни, завършващи на .de.
Представете си колко информация бихте могли да откриете при наличието на 8.1 милиона нови домейна. Немскоезичните сайтове успешно се конкурират с англоезичните с над 30 милиона страници.

5. Лесен е за научаване

Може би би било малко пресилено да се каже, че немският е лесен език, но все пак е по-лесен за овладяване от много други езици. Особено лесен е за овладяване за хора, които говорят английски, тъй като и двата езика имат германски корени. За сравнение френският, италианският, испанският, румънският и португалският са познати като романски езици, което ги прави много по-трудни за научаване за англоговорящите.
40% от думите в немския имат идентичен корен с еквивалентите си на английски език. Ученето на немски реално може дори да подобри познанията ви по английски език.

6. Винаги ще има с кого да говорите езика

Немскоговорящите са едни от най-пътуващите хора в света. Където и да отидете, винаги ще откриете поне един посетител, с когото да размените няколко думи на немски. Като цяло особено немците са известни с това, че са едни от най-добрите пътешественици. Те имат средно по 6 почивни седмици в годината и необходимите приходи, за да могат да си позволят да пътуват почти навсякъде по света. Немците харчат повече за чуждестранни пътувания, от която и да е друга нация. Само през 2007 г. те са изхарчили впечатляващата сума от 91 билиона евро за пътувания извън страната.

И ако вече сте обмилсяте нуждата от немски език в автобиографията си може да се свържете с нас. В образователен център Step By Step Ви очакваме на една от четирите ни локации, за да започнете курс по немски език. 🙂 Не забравяйте да подадете ръка на младите и да запишете и Вашето дете!

 

Източник:
http://www.omniglot.com/language/articles/learninggerman.htm

Leave a Reply