fbpx Skip to main content

Всеки родител е имал моменти, в които детето му не успява да се фокусира добре и писането на домашното или ученето на урока се превръщат в истинско предизвикателство.

Не можем да очакваме от децата на 4 годишна възраст, на 7  или на 13 години еднакво дълго време да бъдат фокусирани. Това, което можем да направим е да им помогнем, създавайки необходимите условия, за добра концентрация.

В Step By Step прилагаме 10 техники за подобряване и увеличаване на концентрацията и фокуса при учениците ни:

1. Едно от най-важните неща, които трябва да подсигурим е подходяща среда за учене. А какво прави една среда подходяща и предразполагаща детето да се концентрира?

Ключовите две думи са тишина и спокойствие.

Спокойствието е от основно значение за продуктивността. Подсигурете на детето тихо място за работа, когато е необходимо да се концентрира, място лишено от разсейващи фактори. Например звукът от телевизора, или така изкушаващите телефони и таблети биха могли да разсеят детето допълнително. Разбира се има деца, които успяват да се фокусират и на музика, но тя трябва да е тиха, инструментална музика. Експертите препоръчват слушането на класическа музика още в пренаталния период, като средство, подпомагащо мозъчната дейност и успокояващо плода.

Нещо, което много би помогнало е детето предварително само да подготви работното си място, като си подреди всичко, което му е необходимо. Всички учебници, помагала, химикали,  моливи, линийки  и вода да бъдат позиционирани наблизо, така няма да се наложи да става, за да вземе нещо.Ако трябва да използвате компютър за подготовка на уроците, уверете се, че той се използва само за тази цел.

2.Поставяйте задачи подходящи за възрастта на вашето дете. Често причината, поради която децата губят интерес и концентрация е, че задачата е прекалено лесна или твърде трудна за тях. За това внимателно трябва да погледнем заданието и да се уверете, че то е подходящо за вашето дете.

3. Разберете какъв тип памет има вашето дете (слухова, зрителна, кинетична). Децата възприемат най-добре информацията по различен начин. Някои лесно обработват информация, когато я видят, други – когато я чуят, а трети – когато имат практически познания за нея и могат да я докоснат.

Има деца, които се концентрират по-добре и запомнят лесно дадена информация, когато я чуят. Те имат слухова памет, която може да стимулират и развиват при четене на глас. Слушането на музика(разбира се да не подценяваме и какъв вид музика слушат) също може да помогне на детето да се фокусира по време на учене.

Ако вашето дете разбира дадена информация и се фокусира по-добре, когато може да я види с очите си, то нека прочете информацията и да я запише. Страхотна идея за това са т.нар. флаш карти. Те ще бъдат много полезни при учене на правописни правила или при учене на думи на чужд език. Има деца със силни творчески заложби, при тях информацията ще бъде полезна и приятна ако е поднесена през рисуване. Например може да нарисуват това, което учат тъй като по този начин на базата на визуализирането по-добре ще усвоят материала. Бонус е, че това също помага на фината моторика да се развива.

Децата, които са с кинетична памет, трябва да могат да докосват и усещат предмета за който учат, за да го разберат и обработят информацията по-добре. За тези деца ученето чрез практически приложения може да бъде по-полезно от четенето на глас или писането. Така нареченото учене чрез преживяване носи трайни спомени, а поднесената информация се обработва и запомня по-лесно и за по-дълго време.

4. Създайте рутина.

Рутинните задачи помагат на децата да свикнат с учебния график и създават навици, които да им бъдат от полза през целия живот. Навиците, които детето е изградило, на практика програмират мозъка му и то знае кога трябва да учи, кога да спортува и кога да си почива. Това води до правилно разпределение на времето и съответно по-добро фокусиране. Детето трябва да знае, че има задължения, за които носи отговорност. Писането на домашните и ученето може да не са от най-любимите неща за вършене, но те трябва да бъдат направени. Добра мотивация за ученика е когато знае, че колкото по-скоро приключи с не толкова приятните му задачи, толкова повече време ще има за по-интересните му дейности и игри.

Дневният режим и състоянието на детето са фактори, с които е добре да се съобразите. Планирайте задачи според времето, в което вашето дете е по-активно. Някои деца имат много енергия сутрин, докато други вечер. Винаги стартирайте с по-сложните дейности, когато детето е по-активно и има повече енергия. С намаляването на енергийните запаси винаги можете да преминете към по-лека дейност. Това ще помогне и за увеличаване на концентрацията.

5. Достатъчно почивка.

Добре е на всеки 40 минути да се прави 10-15 минутна почивка. Всичко това помага на децата да следят колко работа е останала и да управляват по-добре времето си. Изследване на Университета на Британска Колумбия е установило, че синия цвят увеличава два пъти творческите резултати. Обикновено синьото се свързва със спокойствие, концентрация и кара хората да се чувстват сигурни и фокусирани. Как можем да съчетаем почивката и синия цвят? Най-лесния начин е докато децата почиват да погледат към небето. А когато известно време са се взирали в учебник, да се вгледат в далечината. Това е една своеобразна тренировка на очите, която би могла да ги предпази от ранно поставяне на очила.

6. Разделете по-големите задачи на по-малки.

Полезна тактика, която помага да повишите концентрацията на детето си, е да разделите задачата на по-малки части. Например, един по-дълъг урок да се раздели на страници или дори абзаци.Справянето с отделните „части“ от заданието, ще създаде у детето усещане за напредък.

7. Поощрявайте децата си всеки път, когато видите, че се стараят. Възнаграждавайте ги за добре свършената работа – например с повече време за занимания, които им доставят удоволствие. Какъвто и стимул да изберете, уверете се, че той е подходящ и не забравяйте, че децата се радват на успехите си не по-малко от техните родители, а това е чудесен мотивиращ фактор.

8. Трениране на концентрацията и упражнения за по-добро фокусиране.

Често губенето на фокус е следствие от това, че мозъкът става мързелив. Решаването на кръстословици, судоку, редене на пъзели или решаване на ребус поддържат ума буден и помагат за усъвършенстване на концентрацията. Когато децата се забавляват чрез игри и песни, те запомнят много по-бързо и трайно, а и винаги са в настроение и готови за нови знания. Нямат нужда от телефони, таблети и компютри, просто позволете на децата да си играят с играчки, да извършват дейности, които подобряват вниманието и концентрацията. Доказано е,  че електронните джаджи  намаляват продължителността на концентрация и силата на паметта.

9. Правилно хранене, движение и Н2О.

Храната също е от голямо значение и има пряка връзка за концентрацията и усвояването на повече информация.

Яденето на чипс, пържена храна или твърде много сладко, не помага на мозъчната дейност на един подрастващ. В менюто на децата трябва да присъстват риба, яйца, овесени ядки, горски плодове, боб, домати, сладки картофи, тиква, моркови, спанак, мляко и месо. Експертите твърдят, че яденето на зелени храни и плодове зарежда тялото с антиоксиданти, което от своя страна засилва мозъчната сила.

Физическите упражнения са полезни както за тялото, така и за мозъка. Благодарение на спорта се освобождава ендорфин, който вдига настроението и прекъсва стреса. Дори няколко минути упражнения на ден ще са достатъчни за повишаване на продуктивността. Не забравяйте, че водата е от основно значение и е пръв помощник при усилена мозъчна дейност. За да се чувстват по-свежи, енергизирани и концентрирани децата трябва да пият достатъчно вода, както и помещенията често да се проветряват.

10.Здрав и пълноценен сън.

Кратката дрямка и почивка освежават ума и повишават концентрацията. Повечето деца са в състояние да се концентрират най-добре след почивка през нощта. Една дрямка в продължение на двадесет минути след училище или следобед помага за повишаване на концентрацията. Както всяко умение, концентрацията може да се подобри и да се подтикне да работи в полза на детето. Ключът е в това да бъдете последователни.

По време на дългогодишния си опит в обучението на деца и ученици, в Step By Step сме се убедили, че постигането на концентрация изисква търпение и създаване на необходимите условия за това. Всичко е въпрос на навици. Когато сме последователни и имаме изградена рутина, мозъкът привиква  и с течение на времето, стъпка по стъпка, концентрация се постига по-лесно и за по-дълго време. Също така, когато децата се чувстват подкрепени от родителите си, ученето се превръща в приятна дейност, а учениците започват да стават по-прилежни и отговорни към поставените им задачите, това от своя страна повишава увереността им, подобрява самочувствието им и представянето им в час.

 

 

Leave a Reply