fbpx Skip to main content

Защо възрастните не могат да учат чужди езици, като децата?

Изпадали ли се в неловката ситуация детето Ви да се върне от училище и да не можете да му помогнете с домашното по английски, или немски, или руски, просто защото не знаете езика? Ако Вие не сте, то мнозина са изпитвали неприятното чувство и нямат отговор на въпроса: Защо не мога да се науча?

Статистиката сочи, че 100% от децата са способни да научат всеки чужд език, докато 95% от възрастните се провалят.


Какво трябва да знаете за езиковото обучение за възрастни?

Езикът е код. Когато детето учи първите си думи, то усвоява едновременно две неща:  самата дума и нейното значение. Когато учим чужд език добавяме втора дума към същото значение. Но мозъкът вече има една и не смята, че му е нужна нова. Затова я запаметява по-трудно – природата ни е програмирала да свързваме едно значение към една дума.

Възрастният човек трябва да работи много по-усилено от детето, за да овладее нов език. Мозъкът пази автономността на родния. Отрицателният ефект от използването на майчиния език при създаването на системата на втория език е свързан с кръстосания превод – повечето възрастни, когато изучават чужд език, подсъзнателно се връщат към майчиния си. Първо превеждат думата на родния език, след това се опитват да говорят чуждия. Децата нямат този проблем. Те формират директни връзки между символите, понятията и фразите на новия език. Така че всеки език, който детето научава, става като роден за него. Тази способност се запазва до около 12-годишна възраст.

Имате нужда от обучение? Не се колебайте – потърсете ни!

Какво е решението?

Повечето учители смятат, че кръстосаният превод е природен феномен и че нищо не може да се направи, за да се намали неговото въздействие. Човешкият мозък е устроен да отблъсне втория език. Има много причини, поради които чуждите езици са предизвикателство, но едно от най-важните е свързано с ключовата разлика между изучаването на родния и чуждия език

В Образователен център Step By Step използваме родния език за да създадем визуална представа за новият текст на чуждия език и после пренасочваме всички усилия да работим изключително и само на чуждия език. Тези възрастни, които успеят да образуват директни връзки между думите на чуждия език и символите или понятията, които те описват, са в състояние да формират нов езиков говорен център в мозъка си. Когато се опитат да преведат мислите си на чуждия език, те активират новия си езиков център в мозъка и могат свободно да изразят своите мисли и чувства. За съжаление само 5 от 100 души са способни да го направят. За тях казваме: „Езиците им се отдават”. Останалите 95% се нуждаят от нови подходи и практики.

В Образователен център Step By Step използваме доказал се в практиката подход – тройна активност: четене, слушане, говорене. Възрастните ученици слушат текста, докато го четат и повтарят междувременно. Едновременното повторение предоставя инструмента, който изключва кръстосания превод и естествения навик за мислене на майчиния език.

Искате модерно обучение? Ние ще Ви подкрепим!

Възрастните изпитват трудности при изучаването на чужди езици, тъй като по традиционните методики се преподава  отделно четене, говорене, произношение и граматика. При нас в Образователен център Step By Step тази среда на пасивно обучение е превърната в активно учене –  всички езикови умения се практикуват едновременно. Така възрастните научават чуждият език толкова лесно, колкото децата.

В Step by Step споделяме убеждението, че правилният подход в обучението е ключът към успешното усвояване на чужд език. Нашата практика и дългогодишен опит показват, че всеки може да научи желания език, да говори и общува със самочувствие.

Ако с години сте изучавали чужд език и не сте доволни от резултата или просто искате да научите нов, не се колебайте да ни потърсите.

Контактна форма

STEP BY STEP е образователен център с над  10 годишна история. Оторизиран изпитен център на UNIVERSITY of CAMBRIDGE в партньорство с British Council.

При нас получавате:

  • комбинация от съвременни ефективни методики на обучение, технологични новости и интерактивна среда;
  • малки групи и екип от професионалисти с индивидуален подход към възможностите на всеки учащ;
  • индивидуален учебен план съобразен с личните ви цели и приспособен спрямо вашето собствено темпо на възприемане на учебния материал.

Отличните резултати постигани от нашите ученици явили се на изпит за сертификат, доказват ефективността на нашата методика

Рзполагаме с 3 удобни локации в София.

Leave a Reply