Пет причини да учим немски език

5 prichini

В случай, че искате да научите още един език, немският може да се окаже най-удачният избор за вас. Може би не буди асоциации като особено привлекателен и екзотичен език, но пък открива перспективи, много по-широки от тези пред говорящите редица други езици.

Въпреки че немският няма очарователното романтично звучене на френския, нито пък бизнес влиянието, което има китайският през последните години, той определено е водещ език в други сфери, с които целим да ви запознаем в този текст.


1. Немският носи огромно културно наследство


Няма как да избягаме от истината, че огромен процент от едни от най-съществените за човешката цивилизация открития произхождат именно от немскоговорящи страни.
В много сфери от музика до наука и литература Германия и Австрия имат богати традиции. В музикално отношение Германия и Австрия се славят с най-големите имена в сферата на класиката, включително Бах, Бетовен, Хандел, Моцарт, Брамс и други. Виена, столицата на Австрия, е била смятана столетия наред за музикалната столица на Европа, а дори и на света.
На научния фронт, най-известният учен в историята на човечеството, Алберт Айнщайн е немски гражданин. И до днес Германия се слави с едни от най-влиятелните учени и изследователи в сферата на изкуствата, естествените и хуманитарните науки. В края на периодичната таблица ще забележите, че присъстват само немски имена.
Никога няма да ви липсват книги на немски, особено ако обичате литература, свързана с философията: Гьоте, Братя Грим, Херман Хесе са само стотна от огромното литературно наследство на немски език.
Хумбалт и Гутенберг пък са две от имената, основополагащи за лидерството на Германия в изграждането на университетска среда с дългогодишни традиции, но и много креативен дух.
Германия, Австрия и Швейцария са известни с високото качество на академичното образование. През 2014 г. Германия е страната с най-много записани международни студенти след САЩ и Великобритания, над 300 000 души от други националности учат в Германия. Немските градове доминират много от класациите за едни от най-добрите образователни дестинации. Животът в градове като Берлин предполага не само активен културен и социален живот и добър стандарт, но е известен и фактът, че цените на много продукти са под средното за стандартите на Европейския съюз.

 

2. Немският е много характерен език


Макар че съществуват няколко езика с подобен корен като немския, нито един от тях не е така характерен и широко разпространен като немския. Една от типичните причини е, че всички подобни езици използват изключително дълги думи. Днес най-дългата дума в немския се състои от 64 знака и се превежда на английски с около шест думи.
Немският е жив език, той се употребява активно от милиони хора, еволюира и се адаптира изключително умело към всички нови аспекти на словообразуване.


3. Немският има най-високо съдържание на текстове в интернет


Интернет е безкраен ресурс, ако търсите източници на немски. Немските уебсайтове са най-четени след основните англоезични такива и количеството съдържание, генерирано на немски език е действително впечатляващо. Германия е страната с най-много национални домейни, завършващи на .de.
Представете си колко информация бихте могли да откриете при наличието на 8.1 милиона нови домейна. Немскоезичните сайтове успешно се конкурират с англоезичните с над 30 милиона страници.


4. Лесен е за научаване


Може би би било малко пресилено да се каже, че немският е лесен език, но все пак е по-лесен за овладяване от много други езици. Особено лесен е за овладяване за хора, които говорят английски, тъй като и двата езика имат германски корени. За сравнение френският, италианският, испанският, румънският и португалският са познати като романски езици, което ги прави много по-трудни за научаване за англоговорящите.
40% от думите в немския имат идентичен корен с еквивалентите си на английски език. Ученето на немски реално може дори да подобри познанията ви по английски език.


5. Винаги ще има с кого да говорите езика


Немскоговорящите са едни от най-пътуващите хора в света. Където и да отидете, винаги ще откриете поне един посетител, с когото да размените няколко думи на немски. Като цяло особено немците са известни с това, че са едни от най-добрите пътешественици. Те имат средно по 6 почивни седмици в годината и необходимите приходи, за да могат да си позволят да пътуват почти навсякъде по света. Немците харчат повече за чуждестранни пътувания, от която и да е друга нация. Само през 2007 г. те са изхарчили впечатляващата сума от 91 билиона евро за пътувания извън страната.
Ако искате да учите немски Гоце Делчев има школи, които предлагат редица езикови услуги включително и немски за деца. Гоце Делчев е и кварталът, където бихте могли да посещавате образователен център степ бай степ.


http://www.omniglot.com/language/articles/learninggerman.htm